Иран избра своя девети президент след два тура избори. Това

...
 Иран избра своя девети президент след два тура избори. Това
Коментари Харесай

Иран избра своя нов президент – 69-годишен кардиохирург, определян като реформатор

 

Иран избра своя девети президент след два тура избори. Това е 69-годишният кардиохирург Масуд Пезешкиан, определян като модернизатор.

Снимка: Getty Images

Бившият министър на опазването на здравето Масуд Пезешкиан събра 54% от гласовете при изборна интензивност от 50%. Той се изправи против твърдолинейния и закостенял Саид Джалили.

 Ахмед Доган събира част от актива на Движение за права и свободи в „ Росенец “ България 2 мин. Ахмед Доган събира част от актива на Движение за права и свободи в „ Росенец “  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Планинар след непредвидена среща с патриарха: Смятам, че е заслужен Тази събота и неделя 3 мин. Планинар след непредвидена среща с патриарха: Смятам, че е заслужен  Убийство в „ Слънчев бряг “: Млад мъж е открит на крайбрежната алея България 1 мин. Убийство в „ Слънчев бряг “: Млад мъж е открит на крайбрежната алея  Уникалната находка край Рупите: Античната скулптура на господ Хермес датира от II век Тази събота и неделя 2 мин. Уникалната находка край Рупите: Античната скулптура на господ Хермес датира от II век  Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър Светът 2 мин. Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър  Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “ България 2 мин. Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “  Ахмед Доган събира част от актива на Движение за права и свободи в „ Росенец “ България 2 мин. Ахмед Доган събира част от актива на Движение за права и свободи в „ Росенец “  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Планинар след непредвидена среща с патриарха: Смятам, че е заслужен Тази събота и неделя 3 мин. Планинар след непредвидена среща с патриарха: Смятам, че е заслужен  Убийство в „ Слънчев бряг “: Млад мъж е открит на крайбрежната алея България 1 мин. Убийство в „ Слънчев бряг “: Млад мъж е открит на крайбрежната алея  Уникалната находка край Рупите: Античната скулптура на господ Хермес датира от II век Тази събота и неделя 2 мин. Уникалната находка край Рупите: Античната скулптура на господ Хермес датира от II век  Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър Светът 2 мин. Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър  Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “ България 2 мин. Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “

До втория тур се стигна, откакто нито един претендент не получи болшинство на първия тур на изборите на 28 юни, когато изборната интензивност беше исторически ниска - 40%.

Изборите бяха свикани, откакто предходният президент на Иран Ебрахим Раиси почина при злополука с хеликоптер през май, при която живота си изгубиха и седем други души.

До балотаж стигнаха Масуд Пезешкиан и Саид Джалили

Още преди окончателните резултати да бъдат оповестени от иранското министерство на вътрешните работи, поддръжниците на доктор Пезешкиян излязоха по улиците на Техеран и редица други градове, с цел да честват.

На видеоклипове, оповестени в обществените медии, се вижда по какъв начин най-вече младежи танцуват и размахват присъщия за акцията му зелен байрак, а преминаващите коли свирят с клаксони.

В първата си тирада Пезешкиан увери, че ще протегне другарска ръка към всички. Той още веднъж се разгласи против нравствената полиция и наказванията за дамите, които не носят забрадки.

Масуд Пезешкиан прикани и за по-конструктивни връзки със Съединените щати и европейските страни, с цел да отпаднат интернационалните наказания към страната.

Съветът на пазителите ревизира всеки претендент за президентското място

Новоизбраният президент даде обещание да договаря с Вашингтон и за възобновяване на договарянията по иранската нуклеарна стратегия. 

Неговият противник Саид Джалили поддържа статуквото. Той се радва на мощна поддръжка измежду най-религиозните общности в Иран.

Снимка: Getty Images

Джалили е прочут с твърдата си антизападна позиция и опълчване на възобновяване на нуклеарната договорка, която съгласно него е прекрачила „ алените линии “ на Иран.

Машината е американско произвеждане

За да се кандидатират, двамата трябваше да преминат през развой на инспекция, управителен от Съвета на пазителите - орган, формиран от 12 духовници и адвокати, които имат забележителна власт в Иран.

В рамките на този развой от конкуренцията бяха отстранени 74 други претенденти, в това число няколко дами.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР